close
menu

Program

8.30 Dörrar öppnas till Wisby Strand. Varm dryck serveras. 
9.00 Programmet börjar!  

9.20 Nils Björling från Mariestad är arkitekt och universitetslektor i stadsbyggnad på Chalmers Arkitektur och Samhällsbyggnadsteknik. Han har bland annat varit med och grundat Rurban Planning Talk som är ett forum som lyfter olika platsers förutsättningar i det regionala och lokala utvecklingsarbetet. Nils lyfter på ett tankeväckande sätt samhällsutmaningar, konflikter och möjligheter som uppstår i skärningspunkten mellan landsbygder och städer. Med utgångspunkt i arkitektur och stadsbyggnad kommer Nils garanterat ge oss nya perspektiv under dagen! 

 

9.50 Jerry Engström, driver FriluftsByn som är en plats för friluftsälskare vid Skulebergets fot på Höga kusten. Han kommer på ett inspirerande sätt berätta om nyckelfaktorerna i platsutveckling. Han vet vad han talar om. Han vann priset Årets placebrander 2018 för sitt framgångsrika arbete med sin plats och med Höga kustens platsvarumärke. 

10.30 Fika och mingel 

11.10 Vad händer i "Årets socken 2020"? Vi får tips och inspiration från några av socknens eldsjälar.   

11.20 Hur ska det vara att bo, leva och jobba på hela Gotland i framtiden? Vilka är utmaningarna och möjligheterna? Nu pågår arbetet med att ta fram en ny regional utvecklingsstrategi för vårt Gotland 2040. Region Gotland ger oss färsk och intressant fakta blandat med framtidsspaning.   

11.45 Lunch  

13.00 Liz Mattsson driver det egna företaget Livi Landsbygd och är grundare av föreningen Skördefestens Vänner r.f. som driver de populära evenemangen Skördefesten på Åland och Åland Grönskar. Liz är dessutom nyligen invald i Ålands lagting, Ålands folkvalda parlament. Hon kommer till Gotland för att ge sitt ö-perspektiv till vår ö. Otroligt spännande! 

13.30 Vi inspireras av den skånska byn Röstånga. Anna Haraldsson Jensen sitter i styrelsen för Röstånga Tillsammans som sedan 2011 är äger Röstånga utvecklingsaktiebolag tillsammans med 450 bybor och lokala aktörer. Tillsammans mobiliserar man bygden för nutid och framtid. Vi får höra om satsningar på en gemensam by-buss, Sveriges minsta konsthall, järnvägsstationen som blev till en restaurang och aktivitetshus och bostadsutveckling. Anna har erfarenhet av styrelsearbete på lokal såväl som regional och nationell nivå inom organisationer med fokus på  landsbygdsutveckling – hon kommer ta med oss på en fartfylld resa! 

13.55 Tre riktigt goda exempel på lokal utveckling
Fiskodling i Hamra, Thomas Olsson, Hamra Fisk AB
Livet i Levide, Linda Todd, Peter Edlund, André Johansson, Levide IF
Effektiva ägarskiften, Andreas Nypelius, LRF  

14.30 Fika och mingel 

15.10 Vi bjuds in till ett samtal mellan engagerade gotlänningar om ledarskap, engagemang, drivkrafter till att utveckla sin plats.  Deltagare:
Emilia Lindkvist, ordförande i Klintetraktens framtid 
Julia Österlund, ordförande 4H Gotland 
Ronja Björkqvist, ordförande LRF ungdomen Gotland 
Matilda Åkesson, vice ordförande Rone utveckling AB 

15.40 Årets eldsjäl 2019, Anna Hansson från Halla berättar om sin plats och dess utveckling under året.  
Vi utser årets eldsjäl 2020! 

15.50 Vi summerar dagen och säger tack och hej! 

Anmälan

Bokningen är nu stängd!

Över 450 personer kommer att delta på årets 92 möjligheter! Att bokningen nu är stängd är kopplat till att vi också bokar mat, kaffe mm till alla deltagare. Detta måste ske med god framförhållning.